vrijdag 20 december 2013

Yquem topper uit Sauternes


Château d'Yquem, de grootste wijn van Sauternes (ook wel Yquem genoemd) en volgens de beroemde classificatie uit 1855 van de gehele Bordeaux. Hij is zoet, goud en oneindig houdbaar. Het kasteel dat dateert uit de 156 eeuw en de renaissance, staat op de top van een kleine heuvel, met torentjes op elke hoek en een grote omsloten binnenplaats. Van het totaal aan wijngaarden van 125 ha wordt 99 ha gebruikt voor productie. De aangeplante rassen bestaan voor 80% uit semillion en voor 10% uit de gewoonlijk productievere sauvignon blanc. De gemiddelde productie bedraagt 8000 kisten, slechts een fractie van de productie van de beste rode wijnproducenten in de Medoc. Het geheim van de roem van Yquem is de gevoeligheid voor edele rot en het vermogen cm risico's te lopen en kwantiteit op te offeren voor kwaliteit. Gemiddeld gaat men elk jaar vijf keer door de wijngaard om zo alleen de druiven die door edele rot zijn aangetast te kunnen plukken. De maximum opbrengst is 9 hl/ha, vergeleken met het gemiddelde van 25 in Sauternes. Het sap wordt drie keer geperst en dan getrakteerd op een rijping van drie jaar in nieuwe eiken vaten. De kosten van deze hele operatie zorgen ervoor dat Yquem een heel kostbare wijn is. De toepassing van cryo-extractie, of concentratie door bevriezing, in de oogst van 1987 was controversieel, maar werd toch experimenteel toegepast in de vroege jaren 90. Sinds 1959 wordt een droge witte wijn, Y of Ygrec, geproduceerd, zij het onregelmatig. Deze heeft veel van een sauternes en is opvallend alcoholisch. In 2005 experimenteerde Pierre Lurton met een firissere stijl witte, droge bordeaux gemaakt van druiven die afgewezen zijn voor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten