dinsdag 17 december 2013

Biologische wijn is in opkomst

Het verbouwen van biologische wijn werkt volgens vaste principes. Biodynamisch, of biologisch-dynamisch, heeft betrekking op een vorm van wijnbouw waarbij alle door de mens gemaakte chemicaliën vermijd worden en nuttig gebruik gemaakt wordt van de planeet standen en de effecten van constellaties. Puur biologisch houdt in dat er geen gebruik wordt van chemicaliën en kunstmest. Biodynamisch gaat een stap verder. Het is een moderne interpretatie van wat boeren al eeuwen weten: wanneer en hoe ze een gewas aanplanten heeft een ingrijpend effect op hoe het gewas presteert. Sommige biodynamische principes stuiten wetenschappers en sceptici tegen de borst, vooral het gebruik van de bewegingen aan het firmament. Maar verscheidene wijnmakers zijn grote voorstanders geworden omdat ze van oordeel zijn dat het volgen van biodynamische principes niet alleen betere druiven oplevert, maar ook hun kostbare land ten goede komt.

Veel wijnbouwers in Nederland volgen, onbewust,  de Internationale trend en kiezen voor biologische wijnbouw, vaak gebruikmakend van innovatieve technieken en druivensoorten. Dit wordt mede gepushed omdat de consumenten vragen naar biologische wijnen. 16% van de wijnboeren werkt op deze wijze en dat is bovengemiddeld. Biologisch wil zeggen dat bestrijdingsmiddelen slechts in beperkte mate zijn toegestaan, dat kunstmest is verboden en dat druiven met respect voor natuur en milieu worden geteeld. In
plaats van chemische middelen wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van biologische compostthee, of van rozenstruiken en lieveheersbeestjes tegen schadelijke insecten. Sommige wijnboeren gaan nog een stapje verder en werken biodynamisch. De grondlegger van deze gedachte is Rudolf Steiner (1861-1925). Biodynamici gaan uit van op de natuur inwerkende krachten, zoals volle maan en de stand van de planeten. Deze kosmische krachten zouden van invloed zijn op de gezondheid van de plant.

Rudolf Steiner heeft meer invloed op de dagelijkse leefwereld dan de meeste weten. Zo is er een onderwijs ontstaan die onder de naam Steineronderwijs werkt. Hier worden vrije, maar kritisch denkende mensen opgeleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten