donderdag 19 december 2013

Cheval Blanc als topwijn minder bekend bij het grote publiek

Château Cheval Blanc is een minder bekend château bij de doorsnee wijnliefhebber. Toch heeft Cheval Blanc een reputatie als Premier Grand Cru Classé. Deze reputatie is ontstaan door de gewonnen medailles op de wereldtentoonstelling in Londen (1862), maar ook vijf jaar later in Parijs (1867). Bij Cheval Blanc zijn ze trots op de medailles en hebben deze prominent geplaatst op het etiket. Het château ligt in de Bordeauxstreek in het plaatsje Saint-Émilion.

Geschiedenis van het château
Het wijngoed bleef tot 1998 in handen van de familie Fourcaud-Loussac. Het werd verkocht aan LVMH (ook eigenaar van Château d’Yquem), de Belg Albert Frère en een klein deel van de aandelen aan Laurent Dassault (eigenaar van Château Dassault). Sinds 1991 is Pierre Lurton aangesteld als bedrijfsleider. Wijnen van Château Cheval Blanc onder de naam Cheval Blanc of de tweede wijn Petit Cheval vindt u alleen bij een gespecialiseerde wijnspeciaalzaak. Als u in een regeliere slijterij vraag naar een Cheval Blanc of een Petit Cheval, dan kan het zijn dat men u vreemd aankijkt.

Druivenrassen en productie
De wijngaard van Château Cheval Blanc strekt zich uit over een gebied van 41 ha. Als grote liefhebbers van de cabernet franc (55%) heeft men dan ook 36 ha aangeplant en met merlot (45%) is het overige deel aangeplant. Het château heeft het ook met de malbec geprobeerd, maar daar is men uiteindelijk mee gestopt. De rol van de cabernet franc is het verzorgen voor de diepe kleur in de wijn en een rijk en een geconcentreerd bouquet met een smaak van zwarte bessen. De jaarproductie ligt rond de 6000 kisten Cheval Blanc en 2500 Le Petit Cheval per jaar.

Jaargangen
Net zoals de meeste grote en bekende Bourdeauxwijnen produceert Château Cheval Blanc al sinds het eind van 19e eeuw mooie wijnen. Furore maakte het internationaal met de jaargang van 1921. De 1921 is een wijn met een enorme concentratie en fruitigheid. Andere succesvolle wijnen werden gemaakt in de overige jaren ’20, maar ook in 1934 en 1937. De huidige reputatie dankt de Cheval Blanc aan de rijke, portachtige 1947. Op slechts een paar uitzonderingen na zijn sindsdien consistent goede wijnen gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten