dinsdag 17 december 2013

Portugese wijn krijgt steeds meer waardering

Portugese wijn is meer dan Port. Portugese wijnen die volgens de juiste vinificatie worden gemaakt en door het IEWTC goedgekeurd, kunnen meedraaien in de top. In het algemeen zijn Portugals witte wijnen lichte dorstlessers, gemaakt van combinaties van de druiven alvarinho, loureiro, encruzado, bicla en arinto. De beste druiven voor rode wijn zijn touriga nacional, tinta roriz, touriga franca (drie van de druiven voor port), baga en periquita, maar Portugal verbouwt een diversiteit aan blauwe druiven, en elke DOC heeft weer een andere voorkeur. Een advies voor een bepaald druivenras is moeilijk te geven omdat de Portugezen tientallen varieteiten telen die uniek zijn voor het land, en sommige zijn zo onbekend dat zelfs veel wijngaard eigenaars ze niet kunnen thuisbrengen. Maar als je je op de regio concentreert, levert Vinho Verde in het verre noorden een verfrissende witte wijn met een lichte pareling, die bedoeld is voor jong en ontspannen drinkgenot. Het Dourogebied, waar de druiven voor port worden verbouwd, produceert intens smakende droge rode wijnen van dezelfde druiven.

Toen Engeland de zeeën beheerste, importeerde het wijn uit Frankrijk. Toen de Britten door oorlogen niet bij hun Franse wijnen konden, wendden ze zich tot Portugal, waarmee ze goede banden hadden. De Britten vonden het noodzakelijk om brandewijn toe te voegen aan de rode wijnen van de Douro om zeker te zijn dat de wijnen de overtocht in goede conditie zouden overleven. Toen men de brandewijn eerder begon toe te voegen, tijdens de gisting, gaf dat een zoete wijn die leek op de port van vandaag de dag. De namen van de verschepers van de wijn, de p07-t shippers, aan de mond van de rivier de Douro (bij de stad Oporto), raakten sterk verbonden met deze wijnen - vandaar de Britse merken Taylor, Sandeman, Cockburn en andere.

opgevoed en dan drinkklaar op fles gebracht. Basale ruby is de meest gangbare en minst dure port en is niet bedoeld om op te leggen. Vintage port — jaargangport — is port van een bijzonder gunstig oogstjaar. Deze port is bedoeld om vele jaren op fles te rijpen alvorens, na decantering (zie nummer 301), te worden gedronken. Late Bottled Vintage-port (LBV) wordt gemaakt van wijn van een enkel oogstjaar, maar heeft langer op vat liggen rijpen dan oogstjaar port. Waar de oogstjaar port meer van zijn oorspronkelijke forse fruitige smaken handhaaft, schuift de LBV-port door zijn verblijf op vat doorgaans een beetje op naar tawny smaken. Belangrijker, het verblijf op vat maakt dat de wijn sneller rijpt, zodat hij drinkklaar is wanneer hij op de markt komt. LBV's zijn ook minder duur dan oogstjaar port. Tawny port heeft enige oxidatie door zijn verblijf op vat. Tenzij er 'colheita' of 'garrafeira' op het etiket staat, is een tawny port een blend van verscheidene oogstjaren. Doel van de wijnmaker is een jaar op jaar consistente smaak. Tawny's met een leeftijdvermelding (in het algemeen tien, twintig, dertig of veertig jaar oud) zijn blends van oogst jaren die het gemiddelde zijn van de vermelde leeftijd. Colheita's en garrafeira's zijn tawny's die zijn gemaakt van een enkele oogst. De prijs van tawny port varieert van minder dan € 15,- voor basale versies tot wel € 220,- voor bijzondere oogstjaar tawny's. Naast rode worden er ook witte en rose port geproduceerd.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten