vrijdag 20 december 2013

Pétrus de bekende met beperkte oplage

Het Château Pétrus produceert een van de duurste wijnen uit de Bordeaux. Los van de kwaliteit is het aantal flessen wat Château Pétrus produceert beperkt. Het domein is slechts 11,5 hectare groot. Château Pétrus heeft een gemiddelde jaarproductie van 350 hectoliter wijn is gelijk aan 2000 tot 3500 kisten. Ondanks de uitstekende kwaliteit worden de wijnen van Château Pétrus niet gerekend tot de Grand Cru of Premier Cru. De oorzaak moeten we zoeken in de geografische ligging van Château Pétrus. Château Pétrus ligt namelijk in het centrum van het Pomerolplateau, maar helaas Pomerol kent geen officiële classificatie.


Geschiedenis van Château Pétrus
Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het château al voor 200 jaren in handen van de familie Arnaud. Sinds 1925 kocht mevrouw Loubat telkens een deel van het domein op om het in 1949 volledig in handen te krijgen. In jaar 1961 kwam mevrouw Loubot te overlijden, waardoor de helft van de aandelen in handen kwamen van Jean-Pierre Mouieux. De resterende aandelen werden geërfd door een nicht van mevrouw Loubat. Zij verkocht haar aandelen in 2001 aan Jean-Francois Mouieux, de zoon van Jean-Pierre. Het is de familie Mouieux die het distributieproces van de wijnen nog altijd 'controleert' en ook de faam heeft bezorgd aan de Pétrus. Meer nog dan de gouden medaille die gewonnen werd in 1878 tijdens de wereldtentoonstelling van Parijs. Het wijnbedrijf is sinds 2003 onder beheer van Jean-François en zijn broer Christian is de technisch directeur. Om mooie wijn te maken zijn meerdere specialisten betrokken waaronder Michel Gillet als regisseur, de keldermeester François Veyssière en de oenoloog Jean-Claude Berrouet als hoofdwijnmaker. Als team staan zij in de voor de bewaking van de continuïteit en kwaliteit van Pétrus. Als 'weetje' kunnen we vermelden dat de gistingsvaten niet van roestvrijstaal of hout zijn. De gebruikte gistingsvaten voor Pétrus zijn gemaakt van cement. Na de gisting wordt de wijn 21 maanden opgevoed in nieuwe eikenvaten, gevolgd door jarenlange rijping op fles.

Uitzonderlijke jaargangen
Château Pétrus maakt mooie wijnen, maar enkele jaren steken er bovenuit. Dit zijn de jaren: 1929, 1947, 1950, 1961, 1982, 1989 en 1990.

Een Pétrus herkennen
Een Pétrus is te herkennen aan de zeer donkere robe, een minimaal karakter met een neus van truffel en zwart fruit. Daarbij ligt het alcoholpercentage van een Pétrus doorgaans boven de 14%.

Druivenrassen en terroir van Château Pétrus
Aanvankelijk was het domein 6,5 ha, maar kwam er in 1969 ongeveer 5 ha bij doordat een deel van het aangrenzend Château Gazin werd gekocht. Door de uitbreiding van het domein kwam er ook wijziging in de aanplantingsverhouding. Tegenwoordig bestaat het domein uit merlot (95%) en cabernet franc (5%) welke vroeg in het seizoen worden geoogst. Dit wordt gedaan in een kort tijdsbestek, omdat het domein niet groot is en de oogstploeg ervaren. Het Château Pétrus ligt bovenop een kleiader middenin de wijngaard. Tevens bevindt zich in een diepere grondlaag een goede afwatering. Dit draagt bij aan de buitengewone concentratie van kleur, geur en rijke smaak van een Pétrus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten