vrijdag 20 december 2013

Domaine de La Romanée-Conti zet Biodynamische trend

De biodynamische wijngaard Domaine de La Romanée-Conti ligt in Vosne-Romanée, een dorpje in de Bourgogne met naam en faam. Het Domaine de La Romanée-Conti is geklasseerd als Grand Cru. Het Domaine de La Romanée-Conti produceert sinds 2008 wijn op biodynamische wijze. Hierdoor is Domaine de La Romanée-Conti niet een van de bekendste Bourgogne wijnen, maar ook een trendsetter. Het domein declareert naast La Romanée-Conti ook La Tâche, Le Richebourg, Romanée Saint, Grand Echézeaux, Echézaux en Le Montrachet.

La Romanée als wijn
La Romanée-Conti wordt slechts in kleine hoeveelheden geproduceerd van pinot noir druiven op een oppervlakte van 1,8 hectare. Een gemiddelde jaarproductie bestaat uit slechts 450 kistjes met als inhoud 12 flessen. Het is niet eenvoudig om aan de wijn te geraken. Voor één kistje moet vooraf € 10.000 worden voldaan en dan ontvang je één kistje. In de kist zit slechts één fles met die de naam aanduiding van de wijngaard La Romanée-Conti draagt. De overige flessen zijn niet afkomstig van dezelfde wijngaard, maar van de andere wijngaarden die door Domaine de La Romanée-Conti gedeclareerd worden. Le Montrachet is hierop een uitzondering, omdat dit een witte wijn welke wordt gemaakt van chardonnay.
Mijlpalen van het Domaine
De hertogin van Bourgogne Alix de Vergy schonk in 1232 een mooie wijngaard aan het klooster van Saint-Vivant. Deze grond omvatte de huidige wijngaard La Romanée en La Romanée-Saint-Vivant. In 1584 gaf de prior van een aantal ommuurde stukken van de wijngaard ‘clos’ in eeuwigdurende erfpacht. Strikt genomen is het dan ook niet mogelijk om de wijngaarden te verkopen. Feitelijk verkocht men het pandrecht. Rond 1638 kreeg de wijngaard zijn naam La Romanée door de weduwe van Philippe de Croonembourg. In 1760 werd het domein vanwege familiale schulden verkocht aan Prince de Conti. Het is sinds deze periode dat het domein haar huidige naam dankt. Over de navolgende jaren van samenvoeging, verlieslatende praktijken is veel te vinden op het internet. In 2008 kunnen we een andere mijlpaal noteren. De bio wijnbouw wordt nog verder verfijnd door over te gaan op biodynamische wijnbouw. Rudolf Steiner had dit aanvankelijk al verkondigd in 1924, maar de lobby van de chemische industrie ging ook aan het Domaine niet voorbij. Met de overgang naar bio en biodynamische wijnbouw wordt een nieuwe trend gezet. Mogelijk dat deze stappen een aanzet zijn voor andere wijnproducenten om ook over te schakelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten