dinsdag 17 december 2013

Een woordje uitleg over Franse wijnen

De bekendste Franse wijn komt uit de Bordeaux en uit de Bourgogne streek. Uiteraard vergeten we de Champagne niet. Hoewel ze in hetzelfde land liggen, dezelfde taal spreken en allebei astronomische prijzen voor hun zeldzaamste wijnen vragen, hebben de twee weinig gemeen. Om ce beginnen is de Bordeaux warmer. De twee AOC's bieden herkenning op basis van het chateau in de Bordeaux versus de wijngaard in de Bourgogne. Ze gebruiken andere druiven en andere flesmodellen. Er is meer goedkope bordeaux dan goedkope bourgogne. En cot slot hebben de twee gebieden zeer verschillende terroirs.

Hoe moet je de Bordeauxstreek bekijken
Het wijngebied Bordeaux is ongeveer zo groot als een derde van Nederland. Om de verschillende regionale stijlen van elkaar te onderscheiden plegen wijnliefhebbers het te verdelen in rechteroever, linkeroever en Entre-Deux-Mers (letterlijk 'tussen twee zeeën', al zijn het eigenlijk twee rivieren). De linkeroever is de westkant van het estuarium van de Gironde en de rivier de Garonne; de rechteroever is de oostkant van de rivier de Dordogne. Entre-Deux-Mers ligt tussen de Garonne en de Dordogne in. Elk van deze grote gebieden omvat diverse appellations. De rode wijnen van de linkeroever zijn de beroemdste en gebruiken doorgaans meet cabernet. De witte wijnen worden hier gemaakt van een assemblage van sauvignon blanc en
semillon. De wijnen van de rechteroever zijn in het algemeen minder bekend, maar omvatten enkele van's werelds duurste, traditioneel meet gebaseerd op merlot en cabernet franc. Entre-Deux-Mers produceert hoofdzakelijk goedkopere wijnen, zowel wit als rood.

Hoe zit het met de classificatie van 1855 en het effect op de Franse wijnen
Van de familie die het wijngoed bezat; overigens is de classificatie nooit herzien. Vandaag de dag zijn de vijf Eerste Cru-wijnen schrikbarend duur, vooral in goede oogstjaren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de classificatie van 1855 sindsdien niet meer is bijgesteld, ondanks talloze wisselingen in eigendom en wijnkwaliteit. De zoete witte wijnen van Sauternes en Barsac zijn in 1855 eveneens geklasseerd, waarbij Chateau d'Yquem de hoogste positie verwierf.

Kun je ook betaalbare bordeaux wijnen vinden
De genieen van Domaines Barons de Rothschild maken wijnen in verschillende prijscategorieën. Je zou kunnen beginnen met Eerste Cru Chateau Lafite-Rothschild voor € 1100,- en zijn tweede wijn, Carruades de Lafite, voor € 130,-. Te veel? Probeer de lager geprijsde Chateau Duhart-Milon voor € 50,-, of zijn tweede wijn, Moulin de Duhart, voor € 28,-. Nog steeds te veel? Zoek dan in Chili naar Los Vascos voor € 7,50. Op elk punt van de lijn kun je op zijn minst een glimpje krijgen van de volle glorie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten