donderdag 29 mei 2014

Wijnklimaatkast meer dan een koelkast

Een wijnklimaatkast is heel iets anders dan een wijnbewaarkast of een wijnkoelkast. Toch gaan mensen die op zoek zijn naar een Liebherr wijnklimaatkast eerst op zoek naar een wijnkoelkast. Het grote verschil is dat een koelkast alleen maar koelt. Een wijnklimaatkast doet veel meer. Natuurlijk kun je wijn koelhouden, maar eigenlijk spreek je bij een wijnklimaatkast over het op serveertemperatuur houden van wijn. In een koelkast heb je doorgaans maar één temperatuur, maar als je een moderne klimaatkast hebt, dan kun je daar drie verschillende temperatuurzones instellen. Zoals gezegd doet een wijnklimaatkast veel meer. Voor wijn is het belangrijk dat de luchtvochtigheidsgraad optimaal is, waardoor de kurken niet uitdrogen. Ook al heeft alleen maar flessen met een schroefdop, dan is het toch niet fijn als er schimmelvorming optreedt bij een te hoge luchtvochtigheid. Dit tast de etiketten aan wat niet echt aantrekkelijk is om te presenteren.

En wat denkt u van omgevingsgeuren?
De duurdere wijnen hebben over het algemeen nog altijd de kurk afsluiting. Een goede wijnklimaatkast filtert ook de lucht die binnen komt in de kast en circuleert wanneer de deur gesloten is. De betere klimaatkast doet dit middels een actief koolfilter.

Trilling een onderschat probleem
De compressor van een wijnkoelkast geeft vaak trillingen af. Voor het koel houden van frisdranken is dit geen probleem, maar voor wijn wel. Daarom is het wenselijk om een trillingsvrije compressor te installeren. Toch is dit niet afdoende, want ook de omgevingstrillingen worden doorgegeven naar de wijnen. Er is momenteel één leverancier van wijnklimaatkasten die standaard Vibration Reduction Blocks aanbiedt in een pakket met een wijnklimaatkast dat is Cavepromotor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten