donderdag 29 mei 2014

Wijnbewaarkast niet verwarren met wijnkoelkast

Een wijnbewaarkast is niet te verwarren met een wijnklimaatkast of een wijnkoelkast. Aanvankelijk gaat iemand die op zoek is naar een Liebherr wijnbewaarkast eerst op zoek naar een wijnkoelkast. Bij Liebherr verkoopt men ook koelkasten, maar dan voor de opslag van voedingswaren. Voor de productie van de wijnbewaarkast is een compleet andere technologie toegepast. Om de vergelijking te maken met een koelkast geven we een korte toelichting. Een wijnbewaarkast doet veel meer dan koelen. De wijnbewaarkast is ontworpen om grotere hoeveelheden wijn op te slaan op ‘wijnkelder’ temperatuur en luchtvochtigheid. Dit houdt in de dat temperatuur constant moet zijn (doorgaans rond de 11 tot 13 °C).  Voor wijn is de luchtvochtigheidsgraad belangrijk, waardoor de kurken niet gaan uitdrogen. Ook al heeft alleen maar flessen met een schroefdop, dan is het toch niet fijn als er schimmelvorming optreedt bij een te hoge luchtvochtigheid. Dit tast de etiketten aan wat niet echt aantrekkelijk is om te presenteren.

Omgevingsgeuren?
Wijnen hebben ook nu nog altijd de kurk afsluiting, zeker als het gaat om exclusievere wijnen. Een goede wijnbewaarkast filtert daarom ook de lucht die binnen komt in de kast. De betere klimaatkast doet dit middels een actief koolfilter wat elk jaar vervangen moet worden om verzadiging van het filter te voorkomen.

Trilling
De compressor is het hart van een wijnbewaarkast. Aangezien de compressor trillingen veroorzaakt wordt deze bij een betere wijnkast trillingsvrij gemonteerd. Toch is dit niet afdoende om de omgevingstrillingen te reduceren, want deze worden via de poten waarbij een kast op de grond staat doorgegeven naar de wijnen. Hierdoor zijn de moleculen van de wijnen constant in beweging. Er is momenteel één leverancier in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk die hiervoor een oplossing heeft en dat is Cavepromotor. Zijn hebben hiervoor gepatenteerde Vibration Reduction Blocks wat als pakket wordt aangeboden bij de verkoop van een wijnbewaarkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten