dinsdag 18 februari 2014

Wijnboeren zijn echte koffieliefhebbers

Als je op bezoek gaat bij een wijnboer en je hebt een aantal uren gereden, dan verwacht je een glas wijn te krijgen. Tijdens al mijn wijnreizen krijg ik vaak koffie aangeboden uit een koffieautomaat.  De koffieautomaten komen dus niet alleen voor in kantooromgevingen. Ze staan in garages, wachtruimtes en dus ook in de kantine van veel wijnboeren.  Aangezien ik moet proeven vraag ik dan beleefd om een glaasje water, zodat mijn smaakpapillen niet worden beïnvloed voor het proeven. Veel mensen denken als je proever bent dat je oeverloos wijn kunt drinken. Was het maar waar... Na het proeven moet ik weer met de auto naar het hotel rijden en men is niet in alle landen zo soepel waar het gaat om alcohol in het verkeer. 

De wijnmakers zelf drinken ook graag koffie. Alleen doen zij dit niet tussen het wijnproeven door. Dit zou namelijk ook hun smaakpapillen kunnen beïnvloeden waardoor een verkeerde smaakanalyse wordt gemaakt. Ook het maken van koffie, meer specifiek het branden van koffie, heeft iets weg van wijn maken. De koffiebranders gebruiken dezelfde zintuigen om de koffie van de juiste melange te voorzien. Waar wijnboeren blenden door het samenvoegen van verschillende druiven, doen koffiebranders dit ook. Zij mengen vaak verschillende koffiebonen. Dit kom je vooral tegen in de koffie’s die je in de supermarkt koopt. Hier worden Robusta en Arabica bonen met elkaar vermend. De Arabica bonen zijn doorgaans duurder dan de Robusta. De consument wenst graag een betaalbare koffie. Dit nodigt uit om smaken samen te stellen door te blenden. De goedkopere Robusta bonen drukken de prijs die de consument moet betalen voor een pak koffie.

Het allerergste zijn koffieautomaten die alleen maar gebruik maken van instant koffie. Dit zijn eigenlijk sluipmoordenaars, omdat zij op lange termijn hart- en vaatziekten in de hand werken. De werkgever denkt zijn werknemers goede koffie te schenken, maar tegen de tijd dat deze op pensioen gaat krijgt hij of zij vervelende ziekten. Je zou verwachten dat in Amerika de eerste processen hierover gevoerd worden. Op het internet is hierover weinig tot geen informatie te vinden. Feitelijk zouden de vakbonden en consumentenbonden de handen in elkaar moeten slaan en deze koffievarianten verbieden, omdat ze de volksgezondheid ernstige schade kunnen toe brengen. Voor werkgevers gaat het wel betekenen dat zij duurdere koffie moeten presenteren. Dit geldt ook voor bedrijven en overheidsinstellingen die gasten over de vloer krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten