vrijdag 28 februari 2014

1,3 Miljard flessen wijn te weinig


De wereldwijde wijnoogst van 2012 wordt door het slechte weer en allerlei ziektekiemen de slechtste sinds 1975. Dit gaat op de wijnmarkt een schaarste geven, omdat er 1,3 miljard flessen wijn te weinig beschikbaar zijn. Het bijzondere is dat voor de industriële wijnbouw het hardst wordt getroffen. De Biologische en Biodynamische wijnbouwers ondervinden minder problemen. Mogelijk dat dit dan ook een doorbraak kan zijn voor deze vormen van wijnbouw met mooie wijnen. De landen Frankrijk en Argentinië bleven sterk achter in de productie. De bekendmaking van het te kort wordt gedaan door het OIV te Parijs. De afkorting staat voor ‘Organisation Internationale de la Vigne et du Vin’. Een kleine volzin, maar de organisatie geeft een duidelijk bericht af.


Frankrijk en Argentinië
Vooral bakermat Frankrijk krijgt klappen. Er werd 9,5 miljoen hectoliter minder geproduceerd. Dit is een daling van bijna 19%. De malaise wordt vooral toegedicht aan het slechte weer in de lente. Ook aan de andere kant van de oceaan weten ze wat minder productie inhoudt. Met name in Argentinië is 23,9% minder geproduceerd dan in 2011. In de USA daarentegen zagen ze de productie toenemen met 7,1%. Ook in Australië konden ze groeicijfers noteren van 4,1%.

Prijseffect
Het zijn vooral de goedkopere Franse wijnen uit het supermarktsegment die minder geproduceerd zijn. In deze range zullen de prijzen dan vermoedelijk ook omhoog gaan. Als er dan toch wijn gekocht moet worden, dan koopt u al een betere wijn van € 8,95 van een wijnspeciaalzaak zoals Wijnpromotor. Het zijn voor de online wijnspeciaalzaken die groeien in omzet. De bedrijven die het moeten hebben van de goedkoopste prijs kunnen op lange termijn niet overleven. Velen moeten hun marges maken op de verzendkosten. De normale redenering is dan dat je alles kunt verkopen tegen of onder de kostprijs als je er maar verzendkosten tegenaan kunt plakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten