zaterdag 23 november 2013

Rode wijn algemeenheden

Over rode wijn wordt heel veel geschreven, gesproken en gedacht in de wereld. Onder het genot van een goed glas wijn zijn veel belangrijke beslissingen genomen. Er zijn ook veel misverstanden rond wijn in de loop der jaren. 

We schenken glas met witte wijn voller dan de rode
Op 1 oktober 2013 publiceerde Het Laatste Nieuws een artikel over een bijzonderheid inzake menselijk gedrag. Zo zou degene die wijn inschenkt geneigd zijn om een glas witte wijn voller te doen dan een glas met rode wijnen. Ook de vorm, de grootte en kleur van het glas zijn variabelen die uit het onderzoek van de Iowa State University naar voren zijn gekomen. In het onderzoek is aan 73 mannen en vrouwen gevraagd om een glas in te schenken. Wanneer de glazen breder waren, schonken ze meer dan gemiddeld. Tevens bleek ook dat ze meer wijn uitgieten als het glas in de handen werd gehouden (van de schenker). Het verschil was 12,2% ten opzichte van een glas dat op tafel stond. In een doorzichtig glas werd 9,2% meer wijn geschonken. Wanneer een glas wordt gevuld met rode wijn is er een groter contrast en dat geeft de indruk om voller te zijn. Als je twee glazen per dag drinkt, dan kun je zeggen dat je geen alcoholist bent. Alleen is de vraag hoeveel wijn gooi je in het glas… Wil je toch het gevoel hebben dat je twee glazen hebt gedronken en toch je wijnconsumptie afbouwen? Dan raadt professor Walker aan om een smaller glas op tafel te zetten. De kleur van het glas zou moeten vloeken met de wijn om helemaal het juiste effect te bereiken.


We drinken meer wijn
De algehele wijnconsumptie zit weer in de lift. Het OIV houdt dit internationaal bij. Momenteel is er een jaarlijkse wereldwijde consupmtie van 245 miljoen hectoliter. De productie van wijn is ook toegenomen. Wereldwijd gaat het om 281 miljoen hectoliter, waarvan 164 miljoen hectoliter in Europa wordt geproduceerd. Dit is een terugkeer naar het productieniveau van 2006. (bron HLN)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten