zaterdag 23 november 2013

Chardonnay een bijzondere druif

Veel Amerikanen weten in feite niet wanneer ze een ‘chardonnay’ bestellen, dat ze feitelijk over een druivensoort hebben. Zou je vragen of ze zo ook een auto bestellen, dan kijken ze je raar aan. Chardonnay wordt ook vaak verkeerd geschreven als chardonay. In de Bourgogne, dat is het herkomst gebied van de druif, is chardonnay al lange tijd als enige verantwoordelijk voor de mooiste witte bourgognewijnen. In een gebied dat grote waarde hecht aan etikettering op basis van geografische herkomst, was zijn naam alleen bekend bij druiventelers. Dit veranderde eind 20e eeuw toen het gebuik werd om wijn te verkopen onder naam van het belangrijkste druivenras waarvan hij gemaakt was en waardoor chardonnay praktisch een soortnaam werd. Net zoals dit geldt voor merlot als je het hebt over een rode wijn. Het is wellicht passend dat een druif die zo onderhevis is aan modegrillen opvallende verschuivingen in wijnstijl moest laten zien om tegemoet te komen aan de vraag van de vele fans. Wat vele chardonnay drinkers niet weten, is dat de druif ook vaak wordt gebruikt in champagne. Niet alleen als een druif om mee te mengen maar ook van 100% chardonnay wat Blancs de Blancs wordt genoemd. De chardonnaygekte bereikte een hoogtepunt eind jaren ’80 van de vorige eeuw. Dit leidde tot een massale aanplanting van de druif met een verzadiging in de jaren ’90. Het betrekkelijk hoge alcoholpercentage heeft vermoedelijk een rol gespeeld bij de populariteit van de wijn. Druiventelers waarderen het gemak waarmee in allerhande klimaatomstandigheden de druif kan groeien. Zelfs in Nederland en België (zie de serie Zuid Flank op VTM) kan de druif worden verbouwd. De beste wijnen worden net als bij de rode wijnen gemaakt door wijnboeren die gaan voor kwaliteit. Hierbij moet worden gedacht aan een maximale opbrengst van 30 hl/ha in plaats van 80 hl/ha. Het is uiteindelijk de wijnboer die bepaald waarvoor hij kiest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten