Waar moet je opletten om langer van wijn te kunnen genieten
Net als de meeste voedingswaren blijft wijn beter bij lager temperaturen en veroudert hij sneller bij hogere temperaturen. De slechtste plek om wijn te bewaren is in een hete keuken of bij de radiator. Of dat nu een ondergrondse kelder of wijnkoelkast is, wijn is gelukkiger in een koele, vochtige omgeving. Wijn dient te rusten bij een temperatuur tussen de 10 en 18 graden Celsius. Witte en mousserende wijnen kunnen in een koelkast worden bewaard. Rode wijnen moeten worden bewaard op de koelste (boven 10 graden Celsius) en de donkerste plek, zolang de temperatuur constant is. Rekken zijn een kwestie van smaak en portemonnee. Er niets mis met het gebruiken van kartonnen dozen waarin je wijn koopt, maar bewaar de wijnen dan wel liggend om de kurk vochtig te houden. Voor een stapelbare oplossing werken plastic kratten met vakken uitstekend. Maar er is een compleet continuüm, en het is heel goed mogelijk om meer geld aan de rekken te spenderen dan aan de wijnen die ze bevatten. Er zijn verschillende typen wijnrekken in elke prijsklasse. Voor serieuze verzamelaars die geen opslag met klimaatregeling hebben, zijn er bedrijven die, speciaal voor wijn, gekoelde opslagfaciliteiten hebben waar verzamelaars ruimte kunnen huren. In het Verenigd Koninkrijk kun dan twee dagen op voorhand aangeven welke wijn je wilt gaan drinken en de opslagfirma zorgt voor het transport naar de aangegeven locatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten