vindt u bij Wijnpromotor onder de Vintage wines of Verzamelwijnen. Het Château Lafite-Rothschild ligt naast Château Mouton-Rothschild in de plaats Pauillac. Aanvankelijk hoorde de Mouton wijngaard ook tot het domein van het Château Lafite-Rothschild, totdat het in de 18e eeuw verkocht werd. Het grenst aan Saint-Estèphe. Het Château Lafite-Rothschild produceert eigen herkenbare wijn. Sinds 1868 draagt Château Lafite-Rothschild haar huidige naam, nadat het werd overgenomen door baron James de Rothschild. Sinds 1975 heeft baron Eric de Rothschild de leiding over het domein.
Hoe herken je een Lafite-Rothschild
Een echte Lafite-Rothschild staat voor robuust, veel verfijning en subtiele nuances. De meer rijpe Lafite-Rothschild heeft een karakteristiek ‘bloemetje’ in het bouquet. Met een domein van 107 hectare behoort Château Lafite-Rothschild tot de grotere wijndomeinen in de Médoc. Er worden diverse druivenrassen gecultiveerd bestaande uit: cabernet sauvignon (78%), cabernet franc (4%), merlot (17%) en petit verdot (1%). De productie is ongeveer 700 vaten van 225 liter met topwijn. De productie en opslag vindt plaats in een geparfumeerde, gepolijste, perfecte omgeving van een unieke ronde ondergrondse chai (zie foto). Château Lafite-Rothschild kent een tweede wijn de Carruades. Hiervan worden nog meer vaten geproduceerd.
De geschiedenis van Château Lafite-Rothschild
Zeer waarschijnlijk werd de wijngaard aangeplant rond 1670. De familie Ségur was eigenaar van Château Latour en erfde in 1716 het domein. Aanvankelijk hebben zij het domein verkocht in 1784 aan Pierre de Pichard. Helaas overleefde hij de Franse Revolutie niet en in 1797 werd het domein verkocht aan Jan de Witt. Jan kende financiële perikelen en moest het domein verkopen in 1800. Het werd gekocht door drie Nederlanders. Voor de volledigheid zullen we namen van deze kooplieden vermelden: baron Jan Arend de Vos Van Steenwijk, Jan Willem Berg en Johan Goll van Franckenstein. In 1803 verkochten ze het domein door aan madame Barbe-Rosalie Lemaire. Zij was getrouwd met een Nederlandse graanhandelaar Ignace-Joseph VanIerberghe. Nadat VanIerberghe was overleden werd het domein in 1866 verkocht aan baron James de Rothschild. Hij beleefde niet veel plezier aan zijn aankoop, want hij overleed in hetzelfde jaar. Sindsdien is het domein altijd in handen geweest van familie de Rothschild.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten