Er wordt in Italië een enorm aantal witte druiven verbouwd waarvan de namen nergens echt bekend zijn, behalve bij de lokale wijnbouwkundige universiteiten, maar toch worden verwerkt in
Italiaanse wijn. De gangbaarste
Italiaanse wijnen gemaakt van witte druiven zijn catarratto, trebbiano, malvasia en pinot grigio, waarvan alleen de laatste een begrip is buiten Italie. Italiaanse wijndrinkers zijn in het algemeen meer geïnteresseerd in waar een wijn vandaan komt en in wie hem maakt dan in de druivenvariëteit; dat is een reden waarom je de naam van de druif gewoonlijk niet op een Italiaanse fles ziet. Soave wordt bijvoorbeeld gemaakt van de druiven trebbiano en garganega. Gavi wordt gemaakt van de cottese-druif. Orvieto van trebbiano en grechetto. De DOCG Roero is het domein van de arneis-druif, die een bekoorlijke, aromatische wijn met perzik- en abrikozenaroma's geeft. De beste geconcentreerde gebieden voor Italiaanse witte wijnen liggen ten noorden en oosten van Venetie, respectievelijk Alto Adige en Friuli. Daar zetten de producenten wel de druivennaam op de fles. Alto Adige is even vaak in Oostenrijkse handen geweest als in Italiaanse, en de cultuur is sterk Germaans georiënteerd. De wijnen van Alto Adige hebben heldere zuren en hypnotiserende geuren. De voornaamste wijnen van het gebied zijn gewürztraminer — de befaamdste wijn - en pinot bianco en sylvaner. Er zijn slechts een paar plekken op aarde die Friuli's witte wijnen kunnen evenaren. Het klimaat en de ligging bij zee leveren wijnen dit de antithese zijn van Nieuwe-Wereldwijnen, met de klemtoon op delicate florale aroma's en subtiele smaken. Witte wijnen uit Friuli smaken zo schoon, zo zuiver en zozeer naar de druif waarvan ze zijn gemaakt, dat de daar verbouwde internationale variëteiten (gewürztraminer, riesling, chardonnay, pinot grigio, pinot bianco en sauvignon blanc) wijnen geven die als geen andere versie smaken. De beroemdste lokale druif is friulano (ooit bekend als tocai friulano, maar herdoopt omdat de naam te veel leek op die van Hongarijes wijn tokaji). Tradinoneel ingestelde producenten maken ook graag wijnen van picolit, malvasia istriana en ribolla gialla. Met name de malvasia heeft een verleidelijk floraal aroma.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten