donderdag 19 december 2013

Château Haut-Brion in de graves

Château Haut-Brion is het beroemdste wijnhuis in de Graves in Bordeaux dat zowel witte als rode wijn maakt. Werkt samen met Château La Mission Haut-Brion. Het château heeft een speciale reputatie omdat zijn wijnen de eerste waren die de classificatie van premier cru kregen in 1855. Het wijnbedrijf werd in 1935 gekocht door een Amerikaanse bankier, Clarence Dillon. Tegenwoordig wordt het gerund door zijn kleinzoon, prins Robert van Luxemburg en diens moeder, de hertogin van Mouchy. In 2004 werd
Jean-Philippe Delmas manager van het domein nadat zijn vader Jean-Bernard Delmas met pensioen was gegaan. Haut-Brion was het enige chateau buiten de Medoc dat een plaats kreeg in de beroemde Bordeauxclassificatie van 1855. Het gebouw bevindt zich in de buitenwijk Pessac van Bordeaux en dateert uit de i6e eeuw. In de 45 ha wijngaarden staat 45% cabernet sauvignon, 18% cabernet franc en 37% merlot aangeplant. De gemiddelde productie is 13.000 kisten per jaar, inclusief de tweede wijn Chateau Bahans-Haut-Brion (sinds 1976). Er wordt tevens een witte wijn in kleine oplage gemaakt van 63% semillon en 37% sauvignon blanc (van een klein perceel van slechts 2,7 ha).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten