Veel wijnbouwers in Nederland volgen, onbewust, de Internationale trend en kiezen voor biologische wijnbouw, vaak gebruikmakend van innovatieve technieken en druivensoorten. Dit wordt mede gepushed omdat de consumenten vragen naar biologische wijnen. 16% van de wijnboeren werkt op deze wijze en dat is bovengemiddeld. Biologisch wil zeggen dat bestrijdingsmiddelen slechts in beperkte mate zijn toegestaan, dat kunstmest is verboden en dat druiven met respect voor natuur en milieu worden geteeld. In
plaats van chemische middelen wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van biologische compostthee, of van rozenstruiken en lieveheersbeestjes tegen schadelijke insecten. Sommige wijnboeren gaan nog een stapje verder en werken biodynamisch. De grondlegger van deze gedachte is Rudolf Steiner (1861-1925). Biodynamici gaan uit van op de natuur inwerkende krachten, zoals volle maan en de stand van de planeten. Deze kosmische krachten zouden van invloed zijn op de gezondheid van de plant.
Rudolf Steiner heeft meer invloed op de dagelijkse leefwereld dan de meeste weten. Zo is er een onderwijs ontstaan die onder de naam Steineronderwijs werkt. Hier worden vrije, maar kritisch denkende mensen opgeleid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten