dinsdag 17 december 2013

Rosé wijn als verfrissing

Bij rose of rose wijn denk je meteen aan de zon, het terras, wijnkoelers, een stapel glazen en vrolijke mensen. Rose is een feestwijn, een buitenwijn en een twijfelaar. Die twijfel kan zowel op de wijn als op de gebruiker slaan. Als liet weifelende karakter van de wijn ermee wordt bedoeld, komt dat omdat rose ergens tussen rood en wit zweeft. Gaat het om de gebruiker, dan geeft het tnogelijk aan dat die niet kan kiezen, maar het duidt vooral op zijn keuze van een wijn bij een gerecht. Wie weloverwogen niet weet of wit dan wel rood beter met een bepaald gerecht combineert, kan met een gerust hart voor rose gaan. De wijn past goed bij allerlei viees-, vis- en groente-gerechten. Een ideale wijn dus om bij een uitgebreide borrel met uiteenlopende hapjes of bij een buffet te schenken. Toch is het nietterecht over rose te spreken alsof er maar een stijl bestaat. 

Meerdere stijlen
Meestal om de lichte roses met een fris zoete smaak te duiden gaan we terug naar de vorige eeuw. Dit zijn de wijnen die in de jaren '60 en 70 razend populair waren. Daarna is rose in de algemene zin van het woord in een diep dal terechtgekomen. Sinds het eind van de jaren '90 is er sprake van een rose-revival. Die opbloei slaat vooral op de droge, kruidige roses, maar de fruitige, mild droge roses krijgen daardoor ook w/eer meer aandacht. En waarom ook niet, want binnen deze smaakstijl zijn er vrolijke, zuivere wijnen te vinden die bij velen in de smaak vallen en op sommige momenten onvervangbaar zijn. Dit zijn de roses die je op een zomerse dag bij de picknick drinkt en goad gekoeld doen ze het fantastisch op het (strand)terras.

Rose d'Anjou & Rose de Loire De mild droge Rose d'Anjou is de bekendste rose uit de Loirevallei. De laffe exemplaren van deze wijn hebben samen met sommige Portugese rosado's indertijd het imago van rose verknoeid. Maar in deze streek worden sinds jaar en dag ook zuivere, naar aardbeien en frambozen geurende, mild droge Roses d'Anjou gemaakt. De basis bestaat uit onder andere gamay, cabernet franc en de lokale druif grolleau. Hoewel de Rose de Loire uit dezelfde streek komt, vertoont hij een groot verschil met de Anjou. Rose de Loire is namelijk droog.

Roze sap is zeldzaam
 Rode wijn en ook rose halen hun kleur uit de schil. Dat kan niet anders want het vruchtvlees van nagenoeg alle druiven, weike kleur de schil ook heeft, is licht geel groen. Het sap is grijsgeel. Er zijn enkele druivensoorten die roze sap geven.  De beste roses bestaan uit een uitgekiende blend van diverse druivensoorten of hebben een van de edele druivensoorten, bijvoorbeeld cabernet sauvignon, als basis.

Witte rose als verkoopstunt
Aan het eind van de jaren '80 was het drinken van wit de wijnmode In Californië. Om in de gratis te vallen, moesteen wijn iets met wit te maken hebben. Uit die periode dateren de White Grenache en White Zinfandel. Een bleek roze wijn die wordt gemaakt van een donkerblauwe druif en desondanks wit wordt genoemd.

Rijp-fruitrose uit de Nieuwe Wereld
Vroeger konden roses uit CaliforniË, Australië, Chili en Zuid-Afrika flauw en nogal plakkerig overkomen. Een, overigens weloverwogen, teveel aan onvergiste suiker is daar de oorzaak van. Moderne wijnmakers pakken het anders aan. Zij gebruiken rijpe, suikerrijke druiven als basis voor hun rose die ze net zo lang laten vergisten totdat (bijna) alle suiker is omgezet in alcohol. Dit resulteert in een veel frissere en droge wijn met een volle, rijpe, krachtige en zachte smaak.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten