zondag 5 januari 2014

Wijnklimaatkast kan levensduur wijn verlengen

Als u geen wijnkelder heeft dan is een wijnklimaatkast wellicht een oplossing om uw wijnen onder de meeste ideale omstandigheden te bewaren. De juiste temperatuur speelt in het hele wijnproces een belangrijke rol. Vanaf de productie, distributie, de opslag en het serveren. Natuurlijk is een goed klimaat erg belangrijk tijdens de groei van de druiven, maar de juiste temperatuur tijdens het rijpingsproces en het langdurig bewaren is zeker ook van invloed op de uiteindelijke kwaliteit,  smaak in uw mond en geur in uw neus.

Geuren
De luchtkwaliteit van de omgeving waar wijnen worden bewaard, wordt vaak onderschat. Dit hangt samen met de luchtigheidsgraad. De klassieke natuurkurk houdt de wijn welliswaar in de fles, maar sluit deze niet hermetisch af. Lucht dringt door de kurkcellen en deze bestaat niet alleen uit reukloze zuurstof. Liggen wijnflessen langdurig in een kartonnen doos, dan kan de wijn sporen van kartonlucht opnemen. Zeer nadelig zijn etensluchtjes. Bij opslag in de huiselijke omgeving en met name in de keuken, verliest elke wijn sneller zijn originaliteit en specifieke kenmerken. De wijn bederft! Glas of schroefdopsluiting sluit een fles luchtdicht af. Alle wijnen die op deze wijze zijn verpakt rijpen langzamer omdat er weinig zuurstof in de fles zit. De tegenwoordig veel gebruikte kunstof ‘kurken’ laten teveel zuurstof door, daarom zijn flessen met dit soort kurken zijn nadeling voor het langdurig bewaren van wijn. De bekende châteaux experimenteren wel met deze kurk, maar stappen nog niet grootschalig over.

Trillingen
Ook het effect van trillingen op wijn wordt onderschat. Het kan gaan om zelfs de minste trillingen van bijvoorbeeld een nabij gelegen weg kunnen een negatief effect hebben op de wijnvoorraad. Als u een wijnkast koopt, dan is het verstandig om een apparaat te komen wat met al de eerder genoemde elementen rekening houdt. Zo is ook het sluiten van de deur van de kast een belangrijk punt van aandacht. De betere wijnkasten zorgen voor een ‘zachte landing’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten