Kom je in een doorsnee brasserie dan wordt je al snel een
glas Cava aangeboden. Cava heeft in tegenstelling tot prosecco en champagne het
imago van goedkoop te zijn. Een consument wenst ook in de supermarkt niet te
veel te betalen voor een Cava. Bubbels ja, maar veel betalen voor een Cava nee.
Door de enorme toevloed van Cava op de Nederlandse en Belgische markt is de
prijs extreem gedaald. Dit leidt ertoe dat Cava-producenten die op kwaliteit
produceren en niet op volume massaal uit de appellatie willen stappen. Sommigen
hebben dit reeds gedaan, omdat het kwaliteitsmateriaal onverkoopbaar is
geworden of met verlies wordt verkocht.
Hoe vergaat het prosecco
In de regio Veneto worden de prosecco producenten beter beschermd.
Aanvankelijk misbruikte iedere wijnboer in Italiƫ de naam prosecco als het om
bubbels ging. Ongeacht of hier prosecco-druiven aan te pas kwamen of niet.
Binnen de prosecco zijn er veel kwaliteitsniveaus. De mooiste prosecco’s vindt je
doorgaans alleen maar bij wijnspeciaalzaken. Deze worden niet op basis van
volume geproduceerd, maar volgens de familietraditie een doorgegeven van
generatie op generatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten