vrijdag 28 februari 2014

1,3 Miljard flessen wijn te weinig


De wereldwijde wijnoogst van 2012 wordt door het slechte weer en allerlei ziektekiemen de slechtste sinds 1975. Dit gaat op de wijnmarkt een schaarste geven, omdat er 1,3 miljard flessen wijn te weinig beschikbaar zijn. Het bijzondere is dat voor de industriële wijnbouw het hardst wordt getroffen. De Biologische en Biodynamische wijnbouwers ondervinden minder problemen. Mogelijk dat dit dan ook een doorbraak kan zijn voor deze vormen van wijnbouw met mooie wijnen. De landen Frankrijk en Argentinië bleven sterk achter in de productie. De bekendmaking van het te kort wordt gedaan door het OIV te Parijs. De afkorting staat voor ‘Organisation Internationale de la Vigne et du Vin’. Een kleine volzin, maar de organisatie geeft een duidelijk bericht af.


Frankrijk en Argentinië
Vooral bakermat Frankrijk krijgt klappen. Er werd 9,5 miljoen hectoliter minder geproduceerd. Dit is een daling van bijna 19%. De malaise wordt vooral toegedicht aan het slechte weer in de lente. Ook aan de andere kant van de oceaan weten ze wat minder productie inhoudt. Met name in Argentinië is 23,9% minder geproduceerd dan in 2011. In de USA daarentegen zagen ze de productie toenemen met 7,1%. Ook in Australië konden ze groeicijfers noteren van 4,1%.

Prijseffect
Het zijn vooral de goedkopere Franse wijnen uit het supermarktsegment die minder geproduceerd zijn. In deze range zullen de prijzen dan vermoedelijk ook omhoog gaan. Als er dan toch wijn gekocht moet worden, dan koopt u al een betere wijn van € 8,95 van een wijnspeciaalzaak zoals Wijnpromotor. Het zijn voor de online wijnspeciaalzaken die groeien in omzet. De bedrijven die het moeten hebben van de goedkoopste prijs kunnen op lange termijn niet overleven. Velen moeten hun marges maken op de verzendkosten. De normale redenering is dan dat je alles kunt verkopen tegen of onder de kostprijs als je er maar verzendkosten tegenaan kunt plakken.

dinsdag 18 februari 2014

Wijnboeren zijn echte koffieliefhebbers

Als je op bezoek gaat bij een wijnboer en je hebt een aantal uren gereden, dan verwacht je een glas wijn te krijgen. Tijdens al mijn wijnreizen krijg ik vaak koffie aangeboden uit een koffieautomaat.  De koffieautomaten komen dus niet alleen voor in kantooromgevingen. Ze staan in garages, wachtruimtes en dus ook in de kantine van veel wijnboeren.  Aangezien ik moet proeven vraag ik dan beleefd om een glaasje water, zodat mijn smaakpapillen niet worden beïnvloed voor het proeven. Veel mensen denken als je proever bent dat je oeverloos wijn kunt drinken. Was het maar waar... Na het proeven moet ik weer met de auto naar het hotel rijden en men is niet in alle landen zo soepel waar het gaat om alcohol in het verkeer. 

De wijnmakers zelf drinken ook graag koffie. Alleen doen zij dit niet tussen het wijnproeven door. Dit zou namelijk ook hun smaakpapillen kunnen beïnvloeden waardoor een verkeerde smaakanalyse wordt gemaakt. Ook het maken van koffie, meer specifiek het branden van koffie, heeft iets weg van wijn maken. De koffiebranders gebruiken dezelfde zintuigen om de koffie van de juiste melange te voorzien. Waar wijnboeren blenden door het samenvoegen van verschillende druiven, doen koffiebranders dit ook. Zij mengen vaak verschillende koffiebonen. Dit kom je vooral tegen in de koffie’s die je in de supermarkt koopt. Hier worden Robusta en Arabica bonen met elkaar vermend. De Arabica bonen zijn doorgaans duurder dan de Robusta. De consument wenst graag een betaalbare koffie. Dit nodigt uit om smaken samen te stellen door te blenden. De goedkopere Robusta bonen drukken de prijs die de consument moet betalen voor een pak koffie.

Het allerergste zijn koffieautomaten die alleen maar gebruik maken van instant koffie. Dit zijn eigenlijk sluipmoordenaars, omdat zij op lange termijn hart- en vaatziekten in de hand werken. De werkgever denkt zijn werknemers goede koffie te schenken, maar tegen de tijd dat deze op pensioen gaat krijgt hij of zij vervelende ziekten. Je zou verwachten dat in Amerika de eerste processen hierover gevoerd worden. Op het internet is hierover weinig tot geen informatie te vinden. Feitelijk zouden de vakbonden en consumentenbonden de handen in elkaar moeten slaan en deze koffievarianten verbieden, omdat ze de volksgezondheid ernstige schade kunnen toe brengen. Voor werkgevers gaat het wel betekenen dat zij duurdere koffie moeten presenteren. Dit geldt ook voor bedrijven en overheidsinstellingen die gasten over de vloer krijgen.

Wijnshops verslaaft aan frankeermachine

Het groeiend aan wijnwebshops  gebruikt steeds vaker een frankeermachine. Waar voorheen alleen maar gebruik werd gemaakt van de TNT diensten, worden doosjes met enkele stuks steeds vaker verzonden met de reguliere post. De postbodes zijn daar niet over te spreken.  De inzet van frankeermachines is dan ook een ideaal stuk gereedschap voor de hardwerkende webshop eigenaar die alle pakketten moet verwerken. Het werk wordt niet sneller en efficiënter uitgevoerd, maar besparen de verzenders ook minimaal 12% op de verzendkosten. Doordat bedrijven via het internet telkens hun ‘porto tegoed’ uploaden zitten zij niet meer verlegen om postzegels. Is het tegoed op, dan kan er online tegoed bij worden gekocht. Dus niet meer wachten in een lange rij bij het postkantoor, als je er al een kunt vinden. Ook het moeten haasten vanwege beperkte openingstijden is verleden tijd. Alleen moet er wel worden gezorgd dat de zending tijdig is afgeleverd bij het business point.

Fraude uitgesloten
Waar de analoge frankeermachines nog enige ruimte voor manipulatie lieten, zijn deze gaten met de komst van het NetSet2 protocol volledig gesloten. In veel landen is deze manier van postzegels aanmaken ingeburgerd geraakt. Ook Bpost werkt met deze manier van fraude bestrijding. In de tijd van ‘Direct Marketing’ werd er nog al eens gerommeld met ‘port betaald’ stempels of zegels. Ook dat is verleden tijd, mede omdat DM niet meer hot is. Ook al proberen sommige marketeers terug te grijpen naar deze marketing van de jaren ’90. Zo kun denken sommigen ook dat de inzet van de fax weer een opleving gaat krijgen. Opzich moeten ze snel zijn, want de fax wordt verdwijnt op steeds meer plaatsen. Scannen en daarna mailen is sneller, efficiënter en duidelijker voor de ontvanger.

Porto blijft nog bestaan
De postbedrijven zullen nog altijd een rol spelen als is het maar dat eventuele ‘retouren’ van de webshops ook verzonden moeten worden. Je kunt je zending als klant veelal terugsturen via het postkantoor. Met een beetje geluk ontvang je de portokosten terug. De rol van de traditionele postbedrijven is wel aan het veranderen. Zij hebben ten opzichte van de concurrentie nog enig voordeel zolang echte postpunten blijven houden waar men de post verzenden.

Wijnproeverij als bedrijfsevenement

Een wijnproeverij wordt steeds vaker georganiseerd om aan teambuilding te doen of om klanten te verwennen. Zeker in het laatste geval kun je alleen maar topwijnen laten proeven met daarbij de uitleg van een expert. Je kunt niet naar de supermarkt gaan en daar wat goedkope wijnen inslaan om die door een wijnspecialist te laten analyseren en al helemaal niet in combinatie met spijs.

De meeste groepen die worden samengesteld bestaan uit twaalf deelnemers. Grotere groepen zijn wel mogelijk, maar dan wordt het meer een gezellig samenzijn. Als het de intentie is dat de deelnemers ook nog iets leren, dan is het heel belangrijk om de groepen niet te groot te maken. Een wijnproeverij is voor veel mensen en aanleiding om een aansluitende wijncursus te volgen. Teambuilding hoeft niet extreem duur te zijn, zeker niet wanneer het gaat als afronding van een ‘hutje op de hei’-sessie. Na alle serieuze vergaderingen is een wijnproeverij een leuke afsluiter. 

Wijn bestellen online bij de speciaalzaak


Online wijn kopen wordt steeds vaker gedaan door de kenners. Zij zetten steeds vaker de stap naar de online wijnspeciaalzaak, zoals een Wijnpromotor. Met de opkomst van kwaliteitszaken die niet als prijsvechter te werk gaan, hebben ook kenners een plek gevonden. Veel webshops hebben het doel om vooral op volume te scoren, waarbij zijn zeer kleine marges hebben. Hierdoor moeten zij de marge maken op de verzendkosten. Bij de wijnspeciaalzaken zijn wijnspecialisten aanwezig die op de hoogte zijn van uiteenlopende wijnaangelegenheden. Sommigen, bijvoorbeeld Wijnpromotor, geeft gratis wijn- en spijsadvies. Klanten mogen een menu opsturen per e-mail en een sommelier geeft per kerende mail een advies wat het beste past per gang. Online wijnspeciaalzaken maken steeds vaker afspraken met restaurants waar de wijnen van de speciaalzaak worden geschonken. Zodoende is er een mogelijkheid om de wijnen te proeven eventueel in combinatie met spijs.

De kwaliteitsleverancier heeft een absolute meerwaarde. Dit wordt steeds meer erkent en herkend door de wijnliefhebber. Niet de mensen die maar een wijntje kopen bij de supermarkt omdat deze zo voordelig is. Volumeleveranciers moet concurreren tegen de supermarkten, terwijl speciaalzaken dit niet hebben. Het is daardoor praktisch onmogelijk om op een biologische of biodynamische wijnbouw te bedrijven. Zij hebben niet alleen exclusieve consumeerwijnen die niet te vinden zijn op het internet, maar hebben ook de klassieke wijnen. Hieronder vind je de grote namen als Margaux, Cheval Blanc, Latour, Mouton-Rothschild en dergelijke toppers. Vaak ook van zeer uitzonderlijke jaren. Door de opkomst van de online wijnspeciaalzaken worden ook de echte wijnliefhebbers minder sceptisch en kunnen ze rustig de wijnen online bekijken alvorens een flesje te bestellen.

Online wijn kopen bij de speciaalzaak



Wijn bestellen online wordt steeds serieuzer omdat de kenners ook de stap zetten naar de online wijnspeciaalzaak, zoals een Wijnpromotor. Sinds de komst van kwaliteitszaken die niet als prijsvechter te werk gaan, hebben ook kenners een plek gevonden. Veel webshops hebben het doel om vooral op volume te scoren, waarbij zijn zeer kleine marges hebben. Hierdoor moeten zij de marge maken op de verzendkosten. Bij de wijnspeciaalzaken werken wijnspecialisten die op de hoogte zijn van uiteenlopende wijnaangelegenheden. Sommigen, bijvoorbeeld Wijnpromotor, geeft gratis wijn- en spijsadvies. Klanten mogen een menu opsturen per e-mail en een sommelier geeft per kerende mail een advies wat het beste past per gang.

De meerwaarde van een kwaliteitsleverancier wordt dan ook steeds meer erkent en herkend door de wijnliefhebber. Volumeleveranciers moet concurreren tegen de supermarkten, terwijl speciaalzaken dit niet hebben. Zij hebben niet alleen exclusieve consumeerwijnen die niet te vinden zijn op het internet, maar hebben ook de klassieke wijnen. Hieronder vind je de grote namen als Margaux, Cheval Blanc, Latour, Mouton-Rothschild en dergelijke toppers. Vaak ook van zeer uitzonderlijke jaren.

Door de opkomst van de online wijnspeciaalzaken worden ook de echte wijnliefhebbers minder sceptisch en kunnen ze rustig de wijnen online bekijken alvorens een flesje te bestellen.

Prosecco heeft beter imago dan Cava


Kom je in een doorsnee brasserie dan wordt je al snel een glas Cava aangeboden. Cava heeft in tegenstelling tot prosecco en champagne het imago van goedkoop te zijn. Een consument wenst ook in de supermarkt niet te veel te betalen voor een Cava. Bubbels ja, maar veel betalen voor een Cava nee. Door de enorme toevloed van Cava op de Nederlandse en Belgische markt is de prijs extreem gedaald. Dit leidt ertoe dat Cava-producenten die op kwaliteit produceren en niet op volume massaal uit de appellatie willen stappen. Sommigen hebben dit reeds gedaan, omdat het kwaliteitsmateriaal onverkoopbaar is geworden of met verlies wordt verkocht.

Hoe vergaat het prosecco

In de regio Veneto worden de prosecco producenten beter beschermd. Aanvankelijk misbruikte iedere wijnboer in Italië de naam prosecco als het om bubbels ging. Ongeacht of hier prosecco-druiven aan te pas kwamen of niet. Binnen de prosecco zijn er veel kwaliteitsniveaus. De mooiste prosecco’s vindt je doorgaans alleen maar bij wijnspeciaalzaken. Deze worden niet op basis van volume geproduceerd, maar volgens de familietraditie een doorgegeven van generatie op generatie.

Miljardair crasht boven nieuw aangekocht wijndomein


Op 23 december 2013 stond in de krant dat Lam Kok tijdens een helicoptervlucht boven zijn eigen domein is gecrashed. Het toestel stortte neer in de rivier Dordogne wat niet in de Champagne, zoals door sommigen werd gesuggereerd. In het toestel zaten ook de vroergere eigenaar James Grégoire en deze zoon van Lam Kok. Lam Kok heeft had het wijndomein Château de la Rivière in Fronsac (vlakbij Bordeaux) gekocht.

Oorzaak
Om een nog onbekende reden stortte de helikopter neer. Iets voor middernacht werk het wrak en lichaam van Koks zoon uit het water gehaald. De volgende ochtend ging de zoektocht verder zowel in het water als op de over. Hierbij speelde de sterke stroming de speurders parten.

Vermogen
Kok heeft zijn fortuin opgebouwd in de hotelbranche en theesector. De voorbije jaren hebben tal van Chinezen wijndomeinen in de Bordeaux gekocht. Kok zou naar verluidt 30 miljoen euro hebben betaald voor het 65 hectare grote wijndomein. Dit zou tot op heden de grootste Chinese. deal zijn in de Franse wijnsector. Een pikant detail is dat ook een vorige eigenaar in 2004 al omkwam bij een vliegtuig ongeluk.

Het is te hopen dat de andere kinderen van Kok ondanks de droevige geschiedenis mooie wijnen kunnen produceren.