Veel Amerikanen weten in feite niet wanneer ze een ‘chardonnay’ bestellen, dat ze feitelijk
over een druivensoort hebben. Zou je vragen of ze zo ook een auto bestellen,
dan kijken ze je raar aan. Chardonnay wordt ook vaak verkeerd geschreven als chardonay. In de Bourgogne, dat is het
herkomst gebied van de druif, is chardonnay al lange tijd als enige
verantwoordelijk voor de mooiste witte bourgognewijnen. In een gebied dat grote
waarde hecht aan etikettering op basis van geografische herkomst, was zijn naam
alleen bekend bij druiventelers. Dit veranderde eind 20e eeuw toen
het gebuik werd om wijn te verkopen onder naam van het belangrijkste druivenras
waarvan hij gemaakt was en waardoor chardonnay praktisch een soortnaam werd. Net
zoals dit geldt voor merlot als je het hebt over een rode wijn. Het is wellicht
passend dat een druif die zo onderhevis is aan modegrillen opvallende
verschuivingen in wijnstijl moest laten zien om tegemoet te komen aan de vraag
van de vele fans. Wat vele chardonnay drinkers niet weten, is dat de druif ook
vaak wordt gebruikt in champagne. Niet alleen als een druif om mee te mengen
maar ook van 100% chardonnay wat Blancs de Blancs wordt genoemd. De
chardonnaygekte bereikte een hoogtepunt eind jaren ’80 van de vorige eeuw. Dit
leidde tot een massale aanplanting van de druif met een verzadiging in de jaren
’90. Het betrekkelijk hoge alcoholpercentage heeft vermoedelijk een rol
gespeeld bij de populariteit van de wijn. Druiventelers waarderen het gemak
waarmee in allerhande klimaatomstandigheden de druif kan groeien. Zelfs in
Nederland en België (zie de serie Zuid Flank op VTM) kan de druif worden
verbouwd. De beste wijnen worden net als bij de rode wijnen gemaakt door
wijnboeren die gaan voor kwaliteit. Hierbij moet worden gedacht aan een
maximale opbrengst van 30 hl/ha in plaats van 80 hl/ha. Het is uiteindelijk de
wijnboer die bepaald waarvoor hij kiest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten