zaterdag 23 november 2013

Belgische en Nederlandse cava markt

De echte liefhebber van kwaliteitsbubbels zal niet zo snel naar cava grijpen. De meeste cava’s zijn vooral goedkope bubbels, armelui champagne, zoals menig champagne of prosecco liefhebber het noemt. De Spaanse schuim leidde deze week tot een grappig spotje in België. De Belgen wordt aangemoedigd om meer seks te hebben. Hierdoor komen meer kinderen die dan later ook weer aan de cava moeten. Althans dat is wat het spotje wil doen geloven. De Belgen zijn samen goed voor een vijfde van champagne consumptie. Producenten van de cava uit Spanje en Prosecco uit Italië bevechten elkaar. Niet alleen op prijs, maar de kwaliteit komt ook in het geding. Naast champagne wordt er in Belgie voor 23,2 miljoen flessen cava geconsumeerd. Maar het is oppassen voor prosecco, want dat is absoluut in opmars. Dit geldt ook voor Nederland. Het moeilijke is om kwaliteit te kunnen onderscheiden.


Het IEWTC heeft nog geen cava kunnen ontdekken die aan haar standaard voldoet. Het gaat hierbij om hoge kwaliteitseisen die worden gesteld aan de wijnboer en het vinificatieproces. Champagne en prosecco kennen beiden kwaliteitskampioenen welke uiteindelijk ook zijn opgenomen in het assortiment van Wijnpromotor. Wijnpromotor is een uniek wijnplatform voor wijnliefhebbers die kwaliteit kunnen waarderen. Het mooie is dat je niet verplicht bent om één doos van minimaal 6 flessen af te nemen van één item. Zo kun je champagne, prosecco en andere stille wijnen perfect zelf kiezen en op die manier een eigen doos samenstellen. Voor het IEWTC is dat wijn ook in combinatie met spijs tot zijn recht komt. Het is voor wijnboeren wel wennen aan de manier waarop de wijn wordt beoordeeld. Als de wijn eenmaal is goedgekeurd, dan mag men mogelijk ook de wijn laten plaatsen in het assortiment van Wijnpromotor. Momenteel zijn er 31 wijnen die opgenomen zijn in het assortiment consumeerwijnen. Allemaal één voor één toppers in het segment waarin deze zich bevinden.

Witte wijn populair


Je bent een rode wijn of witte wijn liefhebber en je hebt mensen die houden zowel van allebei. Witte wijnen zijn er in alle soorten waarbij de liefhebber die voor kwaliteit en exclusiviteit gaat uiteindelijk terecht in Nederland en België bij Wijnpromotor. Deze online wijnspeciaalzaak heeft alleen maar absolute topkwaliteit in huis. Het consumeerwijnen assortiment is uitgebalanceerd waarbij de prijzen variëren tussen de € 12,50 en € 64,00 per fles. Wijnpromotor heeft ook klassieke wijnen, maar zoals te verwachten is het assortiment witte wijnen daarin beperkt. Een d’Yquem en een riesling is eigenlijk het enige aan witte wijn wat zich in dit assortiment bevindt.

De meest populaire stille witte wijnen zijn chardonnay, sauvignon Blanc, riesling, pinot grigio of pinot gris en soave. Dan zijn er ook nog witte dessertwijnen. Deze zijn doorgaans zoeter en hebben een hoger alcoholpercentage.


Verschillende smaken bij witte wijnen
Er zijn wat betreft witte wijnen drie hoofdsmaken te onderkennen. Hierbij houden we voor het gemak geen rekening met de mousserende wijnen en de dessertwijnen. Sommige wijnen zijn droog en fris, niet zoet en smaken niet naar eikenhout. De meeste Italiaanse witte wijnen, zoals de soave en pinot grigio, en sommige Franse witte wijnen, zoals sancerre en chablis, vallen in deze categorie. Droog en redelijk droog en vol en smaken naar eikenhout. De meeste chardonnay uit Californië en Australië en veel Franse wijnen. Daarentegen zijn er ook veel Portugese witte topwijnen. Als we ons richten op Frankrijk, dan komen de meeste uit de Bourgondië. Zo zijn er ook nog half droge witte wijnen. Hieronder wordt verstaan niet kurkdroog. Goede voorbeelden zijn de goedkopere Amerikaanse wijnen en ook veel Duitse wijnen.

Drinken
Je kunt witte wijn drinken wanneer je wilt. De meeste mensen drinken tijdens de maaltijd of bij kleine hapjes. Witte wijnen worden vaak beschouwd als aperitiefwijnen, dat wil zeggen, als wijnen die worden gedronken voorafgaand aan een diner, in plaats van een cocktail.

Rode wijn algemeenheden

Over rode wijn wordt heel veel geschreven, gesproken en gedacht in de wereld. Onder het genot van een goed glas wijn zijn veel belangrijke beslissingen genomen. Er zijn ook veel misverstanden rond wijn in de loop der jaren. 

We schenken glas met witte wijn voller dan de rode
Op 1 oktober 2013 publiceerde Het Laatste Nieuws een artikel over een bijzonderheid inzake menselijk gedrag. Zo zou degene die wijn inschenkt geneigd zijn om een glas witte wijn voller te doen dan een glas met rode wijnen. Ook de vorm, de grootte en kleur van het glas zijn variabelen die uit het onderzoek van de Iowa State University naar voren zijn gekomen. In het onderzoek is aan 73 mannen en vrouwen gevraagd om een glas in te schenken. Wanneer de glazen breder waren, schonken ze meer dan gemiddeld. Tevens bleek ook dat ze meer wijn uitgieten als het glas in de handen werd gehouden (van de schenker). Het verschil was 12,2% ten opzichte van een glas dat op tafel stond. In een doorzichtig glas werd 9,2% meer wijn geschonken. Wanneer een glas wordt gevuld met rode wijn is er een groter contrast en dat geeft de indruk om voller te zijn. Als je twee glazen per dag drinkt, dan kun je zeggen dat je geen alcoholist bent. Alleen is de vraag hoeveel wijn gooi je in het glas… Wil je toch het gevoel hebben dat je twee glazen hebt gedronken en toch je wijnconsumptie afbouwen? Dan raadt professor Walker aan om een smaller glas op tafel te zetten. De kleur van het glas zou moeten vloeken met de wijn om helemaal het juiste effect te bereiken.


We drinken meer wijn
De algehele wijnconsumptie zit weer in de lift. Het OIV houdt dit internationaal bij. Momenteel is er een jaarlijkse wereldwijde consupmtie van 245 miljoen hectoliter. De productie van wijn is ook toegenomen. Wereldwijd gaat het om 281 miljoen hectoliter, waarvan 164 miljoen hectoliter in Europa wordt geproduceerd. Dit is een terugkeer naar het productieniveau van 2006. (bron HLN)

Chardonnay een bijzondere druif

Veel Amerikanen weten in feite niet wanneer ze een ‘chardonnay’ bestellen, dat ze feitelijk over een druivensoort hebben. Zou je vragen of ze zo ook een auto bestellen, dan kijken ze je raar aan. Chardonnay wordt ook vaak verkeerd geschreven als chardonay. In de Bourgogne, dat is het herkomst gebied van de druif, is chardonnay al lange tijd als enige verantwoordelijk voor de mooiste witte bourgognewijnen. In een gebied dat grote waarde hecht aan etikettering op basis van geografische herkomst, was zijn naam alleen bekend bij druiventelers. Dit veranderde eind 20e eeuw toen het gebuik werd om wijn te verkopen onder naam van het belangrijkste druivenras waarvan hij gemaakt was en waardoor chardonnay praktisch een soortnaam werd. Net zoals dit geldt voor merlot als je het hebt over een rode wijn. Het is wellicht passend dat een druif die zo onderhevis is aan modegrillen opvallende verschuivingen in wijnstijl moest laten zien om tegemoet te komen aan de vraag van de vele fans. Wat vele chardonnay drinkers niet weten, is dat de druif ook vaak wordt gebruikt in champagne. Niet alleen als een druif om mee te mengen maar ook van 100% chardonnay wat Blancs de Blancs wordt genoemd. De chardonnaygekte bereikte een hoogtepunt eind jaren ’80 van de vorige eeuw. Dit leidde tot een massale aanplanting van de druif met een verzadiging in de jaren ’90. Het betrekkelijk hoge alcoholpercentage heeft vermoedelijk een rol gespeeld bij de populariteit van de wijn. Druiventelers waarderen het gemak waarmee in allerhande klimaatomstandigheden de druif kan groeien. Zelfs in Nederland en België (zie de serie Zuid Flank op VTM) kan de druif worden verbouwd. De beste wijnen worden net als bij de rode wijnen gemaakt door wijnboeren die gaan voor kwaliteit. Hierbij moet worden gedacht aan een maximale opbrengst van 30 hl/ha in plaats van 80 hl/ha. Het is uiteindelijk de wijnboer die bepaald waarvoor hij kiest.